Halkın özgücü ile gerçekleştirdiğimiz Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali’nin Defne ayağı başarı ile tamamlandı.
“Asi’den Denize Yaşamak Direnmektir” şiarıyla yola çıktığımız festivalimizde Samandağ ve Antakya günlerinden sonra Defne günlerinde buluştuk. Ön etkinlikler ile başladığımız, depremin gerçekliğini göstermek için Hatay’ın farklı yerlerinde fotoğraf çektiğimiz, halkın bizleri fotoğraf çekerken görüp evlerine davet ettiği, halkla iç içe olma durumunu çokça yaşadığımız, rezerv alanları ve yıkımı çektiğimiz fotoğraf sergimiz 9 Temmuz’da başladı. Ardından 10 Temmuz’da, Ali İsmail Korkmaz’ın ölüm yıldönümünde Antakya ile ortak gerçekleştirdiğimiz Ali İsmail’in, Ahmet Atakan’ın, Abdullah Cömert’in anılarını yaşatmak için portrelerini duvarda var ettiğimiz ve bu yıl ki şiarımızı duvara yazıladığımız duvar boyama gününde buluştuk. Sonrasında Ali İsmail Korkmaz’ı mezarı başında andık, şarkılarımızı, şiirlerimizi söyledik. 11 Temmuz’da yine ön etkinlik olarak gerçekleştirdiğimiz liseli kadınlarla buluştuğumuz özsavunma atölyemizi teorik ve pratik olarak iki şekilde gerçekleştirdik.
Defne günleri 12 Temmuz’da Değirmenyolu’nda çocuk atölyeleri, tiyatrolar, pantomim gösterimi ile başladı. Etkinlik sorunsuz bittiği için değerlendirme çemberimizde bir mahallelinin bahhur yakması ile günü hep birlikte tamamladık. 13 Temmuz’da Harbiye-İsmailli Mahallesi’nde kadınlarla Arapça şarkılar (Hahalar-Atışmalar) atölyesinde buluştuk. Hafızamızı da kadınlar olarak birbirimizi de güçlendirdik. Akşamında gençler Harbiye’de fotoğraf atölyemizin sergilendiği gençlik buluşmasında iken Tavaklı’da yüksek sahnelerden uzak halkla iç içe bir Sahra etkinliği gerçekleşti. Sahra’ya katılan herkesin “Bir aile gibi olduk, komşularımızla oturuyormuş gibi hissettik.” değerlendirmeleriyle günü tamamladık.
Bayram günü olan 14 Temmuz’da ise Harbiye Hidro Parkı’nda Evvel Temmuz yürüyüşümüz için buluşup, Reyhan ve Bahhurlarımız ile Harbiye Şelalelerine doğru hüznümüzle ama zılgıtlarımızla ve coşkumuzla da yürüdük. Şelale’de suya Reyhan’larımızı bıraktık. Asi’den Denize Yaşamak Direnmektir diyerek Halk Şenliğimiz için alana geçtik. Halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen halk şenliğimizde mücadelemizi ortaklaştırdık.
15 Temmuz’da ise Gümüşgöze’de halkın katkılarıyla çekilen “Yakto Terk Edilmez!” belgeselinde yan yana geldik. Gösterimin hemen ardından mahalle sakinleri geçmişte kutlanan Evvel Temmuz bayramlarını anlattı, arapça şiirlerini okudu, şarkılarımızı söyledik. Yıkıldı belki bu kent ama bizler kültürümüzle, geleneklerimizle yeniden inşa edeceğiz, eğer geleneklerimiz unutulursa asıl o zaman yıkılır bu kent diyerek hep birlikte günü tamamladık.
Omuz omuza vererek son günümüzü gerçekleştirmiş olduk. Günlerce halkın kendi festivali olan Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali’miz büyük emeklerle, dayanışmalarla, sevgimiz, öfkemiz, coşkumuz ile gerçekleşmiş oldu. Sponsorsuz, starsız gerçekleştirdiğimiz Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali’mizde evler etkinlik yerlerimiz, mahalleler sahnelerimiz oldu. Paletlerden sahneler de inşa ettik, el arabalarıyla ses sistemlerimizi de taşıdık. Her soframız halkımızın desteği ile kuruldu. Başından sonuna kadar hepimizin, tüm halkın içerisinde adım adım yer aldığı, dayanışma ruhunu her attığımız adımda hissettiğimiz festivalimiz, ana dilimizi, kültürümüzü, şehrimizi koruyoruz, terk etmiyoruz, buradayız diyen halkın festivali olmuş oldu. Kadınlarla ana dilimizde şarkılarımızı, geleneklerimizi yaşattık. Gençlerle hep birlikte müzik yapıp, şehrimizi biz yeniden kuracağız, kültürümüzü yaşatacağız dedik. Oyunları yasaklanan çocuklarla oyunlar oynadık. Halk ile zılgıtlar eşliğinde Ma Rihna Nehna Hon diyerek Reyhan’larla yürüdük. Defne’nin her bir köşesinde yaşam var oldu, yaşam hissedildi. Defne’nin her bir yerinde Arap Alevi halkının birlikteliğini, bu festival bizim, hepimizin festivali diyerek festivali sahiplenişleri yaşadık. Ve bizler “Asi’den Denize Yaşamak Direnmektir” şiarımızı Defne’nin her bir köşesinde yaşadık.
Bu sene gerçekleştirdiğimiz festivalimiz ile birlikte festivalimiz kadınların, gençlerin, çocukların, halkın festivali olduğunu her bir köşede yaşam var ederek göstermiş oldu.
Asi’den Denize Yaşamak Direnmektir.