Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali için hazırız ve Tüm Halkımızı Festivali beraber örmeye davet ediyoruz.
‘Gülmek, bir halk gülebiliyorsa gülmektir.’
Duyduk duymadık demeyin, çadırları, konteynerları hazırlayın, hrisileri kaynatın, boğmaları damıtın, 7-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında Hatay’da festivalimiz var!
6 Şubat depremleriyle sarsıldık, yakınlarımızı, yaşadığımız yerleri kaybettik. Asla umutsuzluğa kapılmadık ve birbirimize tutunduk, halkın dayanışma köprüsüyle hayatta kaldık. Çadırlarımızı bitiştirdik, yan yana uyuduk, yemeğimizi ve acımızı paylaştık, yaralarımızı birlikte sardık. Şimdi, deprem sonrası bizlere çadırı bile çok görenlere, süreci fırsat bilip halkımızı yerinden yurdundan etmek isteyenlere fırsat vermemek için mücadeleye devam ediyoruz.
Depremin ilk gününden bugüne duvarlarda, çadırlarda yazan, yürüyüşlerde dillere dolanan cümleyi hep bir ağızdan yineliyoruz: Ma rıhna nehna hon! Buradayız, gitmiyoruz!
Arap Alevi halkının varlığını ve kültürünü silmek için fırsat kollayanlar duysun: Kültürümüzü yeniden ayağa kaldırmak için, Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali’ni bu yıl yeniden yapacağız. Geçen yıl Hatay’ın çeşitli ilçelerinde, mahallelerinde, köylerinde 17 gün boyunca kültür sanat etkinlikleri gerçekleştirmiştik. Bu yıl da festivalimiz yine köy köy, mahalle mahalle dolaşacak.
Kadim geleneğimiz Evvel Temmuz, tarımda ürettiklerimizin hasadını birlikte yaptığımız, ürünleri paylaştığımız ve böylece bir ortaklık kültürü geliştirdiğimiz bir bayram. Sonra bu ilişkiler kapitalizmle ortadan kalktı ama bizim ortakçı kültürümüzün bir kısmı direnerek bugünlere ulaşabildi. İşte Evvel Temmuz, bu dayanışmanın ve direngen kültürün simgesi. 12 Eylül 1980 darbesinin bu kültürü yasaklamaya çalışmasını halk nasıl boşa düşürdüyse, geçen sene festivali engelleme çabalarını da öyle boşa düşürdük. Bu sene de yine halkın komünal değerleri ile sosyalist değerlerin yan yana durduğu bir halayda buluşacağız.
Bir kez daha anlıyoruz şairin söylediklerini, “Gülmek, bir halk gülüyorsa gülmektir.” Yaşadığımız yıkım büyük olsa da biz bu felaketin içerisinden tekrar kültürümüze, ‘muvvel ve ataba’larımıza, birliktelik ruhumuzun halayına, kolektif gözyaşlarımıza ve egemenleri dize getirecek kahkahalarımıza sarılacağız. Samandağ, Defne, Serinyol ve Arsuz’un mahallelerinde, köylerinde, kaybettiklerimizi hatırlayacak, kültür sanat etkinlikleriyle birbirimizin umudunu dürtecek, birlikte iyileşecek, afeti felakete dönüştürenlerden hesap sormanın yollarını inşa edeceğiz.
Festivalin içeriği yine dopdolu: Söyleşi, forum, sergi, müzik, tiyatro ve sinema etkinlikleri, çocuklar, kadınlar ve gençler için özel etkinlikler… Festivalimiz halkın festivalidir, yine halkın özgücüyle yapılacaktır. Yani sözümüz odur ki bu festivalde şirketlerin sponsorluklarıyla karşılaşamazsınız. Festivalimizde Arapça ve Türkçe başta olmak üzere çok sayıda dil ve kültür yer alacaktır, tekçiliğe geçit yoktur. Festivalimize katılan sanatçılar, yol arkadaşımız sayılır, festivale kendi özgüçleriyle katılırlar, halkla iç içe festivalin bir parçası olurlar. Festival, egemen popüler kültüre geçit vermez, yeni bir dünyaya kapı aralayan etkinlikleri halkla buluşturur. Festivalimizin ruhuna rekabetçilik dokunamaz, dayanışma esastır. Ayrıca festivalimiz diğer ilerici festivallerle de yarışmayı değil dayanışmayı önemser.
Deprem sebebiyle başka şehirlere göç etmek zorunda kalan ve kalbi, aklı burada kalan halkımızı da bu vesileyle Hatay’a davet ediyoruz. Gelin, 7-23 Temmuz tarihleri arasında Hatay’ın ilçelerinde buluşalım, bu sene doğacak güneş, bu sene büyüyen buğday, Temmuzumuz, yaşamı yeniden kurma çabamızın bereketi olsun.
Festival hakkında daha fazla bilgi edinmek, etkinliklerin programını öğrenmek veya gönüllü olmak isterseniz, festivalin resmi web sitesini veya sosyal medya hesaplarını ziyaret edebilirsiniz.